Scrisoarea #45

Iubitul meu,

Cît durează dragostea?

Pînă nu demult se considera că dragostea durează toată viața. Azi e la modă să afirmi că dragostea durează 3 ani.
Îndrgostiții cred că iubirea durează cîteva vieți. Mulți, mai ales cei cu sufletul rănit, zic că dragostea nu există.

Sufletul (da poate pe atunci și mintea) de copil îmi punea cîndva aceeași întrebare. Iar eu ce să-i zic? Că na, nu știu. Alcătuiam diverse teorii și ipoteze. Și de fiecare dată, rămîneam cu un sîmbure de frustrare. Pentru că fiecare termen de valabilitate a dragostei avea un neajuns. Dragostea de-o viață? Și cum ajungi să cunoști, să te apropii de alte suflete? Dragoste de cîțiva ani? Bine, și dacă știi că e trecătoare, de ce să investești ce ai mai bun din tine?



Și atunci m-am gîndit că dacă tot ne place să măsurăm, poate timpul nu e cea mai bună scală? Poate dragostea (ca și oricare alt sentiment) se măsoară în amintiri frumoase, intensitate, învățături de orice tip, în experiență, înțelepciunea căpătată. Și chiar nu contează cît durează dragostea. Contează ce îți aduce, ce oferi, ce poți primi, ce te învață, ce amintiri îți lasă, cum te transformă, cum te inspiră, cum te ajută să te redescoperi, cum te ajută să creezi, să fii mai bun.

Așa că, iubitul meu, aruncă termenii din cap, și savurează emoțiile, trăirile și sentimentele care-ți stau pe marginea sau poate chiar în centru sufletului tău.

Femeia,
care simte în loc să măsoară

7 comentarii:

  1. Adevarata dragoste e eternă şi multidimensională, ea neîncetând nici dacă persoana iubită se află deja într-o altă dimensiune a existenţei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos spus. Pot să răspund eu? :)
    Mai întâi că nu am găsit nici o greşeală, atâta plăcere aveam şi eu, dar, observ nu suporţi bărbaţii burtoşi? scrii cu ''î'' decât corect în o redactare PC-că cu ''â''.
    Ce temă avem azi? cu dragostile.
    Dragostea relaţional, că nu poţi să-ţi aparţii sie-şi, narcisismul lui Oedip, durează atâta timp cât crezi în ea, ca ceva unic, ca sentiment, ceva sublim(cum e la început), d-ul de mai sus are un potenţial de credere foarte mare. Ea durează 3ani, după trece treptat în prietenie ca apoi să descrească gradul de suportare odată cu vârsta, că ce? ca să vezi, devii bătrân, urât, scârbos şi trist, şi expresia ''Pisi arăţi bestial azi!'' e de jena ta înşisă.
    Dragostei i se opun şi unele obstacole care, ştii cât de greu e să le faci faţă? o vezi rebelă păşind pe stradă, proptindu-se incomod în tocuri de 12cm, susţinute de 2picioare subţiri săltându-şi accesoriile pe ea. Începi să-i satisfaci frumos curiozitatea, e absorbită de tine, mereu o surprinzi, e atentă, stări care nu vor mai exista vreodată acolo unde deja parcă ai spus tot, tăieşti din o nostalgie, şi nu pentru că dragostea a ajuns la un alt nivel, nostalgie? Oameni banali care năzăresc în ei nu ştiu ce sentimente înălţătoare,pure, în o lume plină de lirism, lirism care ne sună obsesiv în urechi. Să fim în pas cu moda cât în că nu sa schimbat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cât am scris, o deschidere a sufletului de luni :)
    Încă un răspuns aici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoasa intrebare " Bine, și dacă știi că e trecătoare, de ce să investești ce ai mai bun din tine?". Cineva a spus o data, "trebuie sa fii prost ca sa renunti la un film bun de 2 ore doar din cauza ca nu este un serial cu 4000 de episoade". Cred ca e un raspuns relevant p/u intrebarea ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Anonim, sperc ca răspunsul tău să ajungă la cine trebuie :)

      Ștergere